skip to Main Content

RE-USA: 20 American Stories of Adaptive Reuse

Author: Matteo Robiglio
Preface excerpt from the book RE-USA: 20 American Stories of Adaptive Reuse

Several tracks brought me to write this book.

The first one is biographical. A regular, well-educated student, fascinated by the irregular creativity of squatted places and the beauty of industrial icons, I grew up as an architect in during a time when my city – Torino, the powerhouse of Italian manufacturing – saw 100 million square feet of factories emptied of workers and production within a few years. The instinctive attraction for the opposite became a professional commitment to urban regeneration and architectural reuse projects and, eventually, daily living experience: these lines are written from my desk, in a former coffee factory in the core of industrial Torino, now home to my family.

Lingotto Building, Torino, Italy
Read More

Ballast Point: From Fossil Fuel Storage to Renewable Energy Provider

Architects: McGregor Coxall
Location: Sydney, Australia
Date: 2009
Size: 2,5 ha
Photography: Mark SykesDroneheadzBrettBoardman, McGregor Coxall

This multi award winning 2.5ha post industrial waterfront park is located on a contaminated former lubricant production site on the Birchgrove Peninsula in the inner reaches of Sydney harbour. The site’s richly layered history included occupation by indigenous people, construction of the ’Menevia’ marine villa in the 1860’s, quarry use for ship ballast and finally petroleum distillation by Caltex from the 1920’s until 2002. As lead consultant, McGregor Coxall undertook project management, design development, construction documentation and administered the construction contract for the client. This project’s design is driven by a strong environmental agenda where recycled materials are used site wide. Wind turbine generators reflect a movement away from fossil fuels and an integrated stormwater management and recycle system ensures that all stormwater entering Sydney Harbour from the site has been cleaned and polished prior to its discharge.

 

Read More

Zollhallen Plaza: a Climate Adaption Tool

Architects: Ramboll Studio Dreisetl
Location: Freiburg, Germany
Date: 2011
Size: 5600 m²
Photography: Brian Doherty | Stefan Pranjic | Ramboll

The Zollhallen Plaza in Freiburg, Germany is a new, dynamic urban counterpart for the conservation-listed customs hall which was restored in 2009. The plaza has been transformed from a freight train terminal, and then a wasteland, into an integrated multifunctional social resource for the local neighbourhood.

Read More
Future Urban Legacy Lab
Back To Top
X